Kamado Madness roštilji imaju mogućnost termičke obrade hrane na visokim temperaturama, pa kada ih dobro zagrijemo postaju prava krušna ili pizza peć.
Budući da Kamado roštilji imaju debele zidove od keramike, dobro zadržavaju toplinu te mogu doseći visoku temperaturu pečenja. Ne preporuča se temperatura veća od 380 stupnjeva celzijusa. Pizzu možemo ispeći gotovo jednako kao da smo bili u nekoj od najboljih talijanskih pizzeria.
Priprema Kamado roštilja za pečenje pizze
Kao što smo spomenuli, keramička obloga roštilja omogućava postizanje visokih temperatura, ali dodatni važan faktor je i sam oblik roštilja – u obliku jajeta koji omogućava ne samo pečenje na donjem dijelu tijesta, nego vrući zrak kruži tako da se pizza ili neko drugo jelo jednolično peče i s gornje strane – tako zapravo dobivamo odličnu pizzu ravnomjerno pečenu s obje strane.
Za pečenje pizze potreban nam je pizza kamen te deflektor (standardno se isporučuju u svim konfiguracijama Kamado Madness roštilja).
Deflektor je dodatak koji omogućava indirektno pečenje i kuhanje – on upija toplinu od ugljena i prenosi ju ravnomjerno na gornji dio roštilja s time da sprječava direktan kontakt s „vatrom“ – što je posebno važno za pečenje tijesta, krumpira, povrća – da nabrojimo samo neke primjene.
Kod pripreme za pečenje pizze, nakon što se prošla prva faza zagrijavanja roštilja, postavljamo deflektor, na najvišu razinu stavljamo rešetku, a na nju kamen za pečenje pizze.
Kako bi pizza bila što bolje pečena pizza kamen možemo povisiti tako da na rešetku stavimo dvije pune cigle, a na njega kamen za pizzu – tako ćemo osigurati još bolji protok vrućeg zraka.
Pune cigle su dodatni toplinski element jer se ponašaju kao da smo stavili dodatni deflektor – nešto poput turbo punjača u automobilima.
Na taj način smo povećali termalni kapacitet vrućeg roštilja i možemo puno brže izbaciti više komada pizze u manje vremena a da sve budu ravnomjerno pečene i da minimalno čekamo da se keramičko jaje ponovo ugrije na traženu temperaturu prilikom vađenja i umetanja nove poslastice u njega.
Slijedite ovih 5 naputaka za dobru pizzu
Roštilj mora biti čist.
Kamado očistite od ostataka prethodnog roštiljanja, maknite izgoreni ugljen, očistite sve površine koje koristimo kod pečenja – rešetku, deflektor i pizza kamen. Ostaci od prošlog pečenja smanjuju protok zraka ali i dodaju neugodnu „karboniziranu“ gorku aromu.
Koristite novi ugljen.
Visoku temperaturu ćete najlakše postići ako u roštilj stavite novi ugljen – dakle nemojte koristiti ostatke ugljena od prethodnih pečenja jer je sigurno izgubio dio toplinskog kapaciteta.
U našem shopu možete nabaviti i lopaticu za pizzu – pogledajte proizvod ovdje.
Dobro zagrijte Kamado.
Roštilj treba biti poklopljen i neka se grije barem 35 minuta da se stabilizira unutrašnja temperatura. Optimalna temperatura za pečenje treba biti oko 360 stupnjeva. Predlažemo da stavite prvo dio ugljena i kada se on razgori, dodajte još ugljena, te potom stavite deflektor, rešetku i pizza kamen, poklopite i pratite temperaturu kada postigne željenu temperaturu – mjerite vrijeme – nemojte biti znatiželjni i otvarati Kamado.
Tijesto za pizzu
Ukoliko koristite gotovo kupovno tijesto, npr iz pekare, raspitajte se o načinu pečenja. Nerijetko se dešava da predpripremljena tijesta sadrže u sebi aditive i šećere te su balansirana za pečenje u klasičnoj pećnici, pa na višim temperaturama mogu izgorjeti. Ukoliko radite vlastito tijesto, dozvolite mu vrijeme da fermentira i pazite da prije pečenja ne bude hladno.
Sastojci pizze
Koliko pizza peći toliko i recepata, nema nekog pravila što staviti na pizzu, ali važno je da svi sastojci budu na tanko narezani i podjednake veličine jer će se jednoliko ispeći. Nemojte pretjerivati s količinom nadjeva i preljevom jer će se tijesto napiti tekućine i biti će žilavo zbog dodatne količine vode koje ispuštaju sami sastojci te će dodatno „natopiti“ tijesto. Slažite pizzu tako da topljiviji sastojci budu na vrhu – sir, špek ili panceta,…
Korisni savjeti za pizze s Kamado roštilja
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute