Uz Kamado roštilj – zapravo je svaki dan dobar za roštiljanje, a posebice vikendi. Iako sve naš roštilj ima pregršt mogućnosti za grillanje, ponekad je dobro vratiti se osnovama i ispeći dobre ćevape i pljeskavice.
Kako to već obično biva, broj rasprava, recepata i uvjeravanja koji je recept za ćevape i pljeskavice najbolji bliži se beskonačnosti, ali donosimo vam dva isprobana recepta od kojih se nećete posramiti i uspješno ćete konkurirati “provjerenim” mesarima, ćevabdžinicama i drugim roštilj majstorima.
Bez masnoće nema ukusnih ćevapa i pljeskavica
Kod pripreme ćevapa i pljeskavica važno je da meso sadrži masnoću – ponajbolje loj, ali što kvalitetniji, bijeli.
Dodatno, smjesa treba odležati neko vrijeme da fermentira te da se dobro poveže. Usput, važno je pripaziti da se ne umiješa previše tvrdo jer će tijekom pečenja biti gumasti i zapravo neukusni.
Ovisno o vašim preferencijama isprobajte i kombinacije od janjećeg ili junećeg mesa ukoliko niste poklonik svinjetine.
Osnovna smjesa za ćevape i pljeskavice
Sastojci
700g junećeg vrata
150g svinjske plećke
150g bijelog junećeg loja ili janjeće maramice
1,8% soli oko 15g
0,3% papra oko 2-2,5g
malo tekuće masnoće za premazivanje
- Opcija – prema želji
50g luka
10g češnjaka
Postupak
- Zamolite mesara ili ako ćete raditi sami, prvo masnoću narežite na sitnije, a meso na manje komade, te sameljite sve zajedno dva puta.
- Dodajte sol, papar i rahlo i kratko zamiješajte dok ne vidite da se počne povezivati – ne smije biti umiješano u tvrdo.
- Neka odstoji oko 30 minuta.
- Pljeskavice bi trebale biti najmanje debele 1 cm, promjera oko 8-10cm. Ćevape formirajte oko 1,5 cm promjera dužine 5-6 cm.
- Ako ćete raditi šiš-ćevape onda možete na dasku posipati slatke mljevene i tucane paprike te kad rolate šiš na ražnjić pređite preko daske kako bi dali „ljutkastu notu“.
- Pecite na srednje jakoj vatri 3-5 minuta povremeno okrenite i premažite s masnoćom. Ćevape i šiš nešto malo duže da sredina ne ostane crvena.
Da skratimo upalite Kamado Madness roštilj i slijedite naše upute
Za dobro roštiljanje predlažemo da pročitate i druge naše tekstove poput Kako na kamado roštilju upaliti vatru i 10 savjeta za roštiljanje Anthony Bourdaina
Pročitajte i ove recepte
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute