Temeljno tijesto za pizzu
Course: Glavno jeloCuisine: Talijanska kuhinjaDifficulty: JednostavnoBroj osoba
1
porcijaPriprema
20
minutesVrijeme kuhanja
5
minutesKalorije
300
kcalDizanje tijesta
1
hourPriprema vatre i grijanje Kamada
55
minutaUiupno vrijeme
1
hour25
minutesZa dobru pizzu vrlo je važno dobro tijesto – krenite s našim provjerenim “temeljnim” receptom
Sastojci
3g suhog kvasca
1 šalica tople vode (do 30 stupnjeva)
2 šalice brašna (najbolje kombinacija 1:1 oštro/glatko brašno)
2 čajne žličice meda (ne prearomatiziranog)
1 čajna žličica soli
Postupak
- Med rastopite u vodi.
- Pomiješajte sol i brašno, dodajte suhi kvasac i postepeno umješavajte vodu.
- Mijesite tijesto desetak minuta – doljnji dio tijesta primite s dlanom, a drugom rukom ga razvucite, preklopite i zarotirajte za 180 supnjeva – te ponavljajte postupak.
- Tijesto razdijelite na dva-tri dijela, formirajte kuglu (bulu) i stavite da se diže cca sat vremena odnosno dok se ne udvostruči.
- Ponovno ga premjesite, razvaljajte na tanko (3-4mm) i formirajte ga u oblik kruga.
- Potom stavite nadjev i pecite od 2 do 4 minute na zagrijanom Kamado roštilju na 360 stupnjeva celzijusa.
- Priprema kamado roštilja
- Postavite konfiguraciju Kamada – ugljen, deflektor, rešetka, pizza kamen
- Zagrijte Kamado na 360 stupnjeva – grijanje minimalno 35 minuta na toj temperaturi – za detaljne upute pročitajte tekst 5 savjeta za odlične pizze s roštilja
Video Recept
Savjeti i napomene
- Sviježe tijesto možete čuvati u hladnjaku (zamotajte ga u foliju), ali je bitno da ga izvadite sat-dva prije pečenja. U ovom slučaju premjesite bule prvo i ostavite da se dižu na toplom mjestu (bez propuha).
- Ukoliko želite tanje tijesto – smanjite količinu kvasca za pola.
Povezani tekst
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute