Budući je kamado najsvestraniji komad opreme za pripremu hrane na otvorenom, a mi vam u ovom praktičnom vodiču donosimo savjete i preporuke za razne tehnike pečenja i pripreme.
Izravno pečenje
Za roštiljanje i prženje. Izmađu ugljena i hrane nema fizičke barijere i koristi se izravna toplina.
Roštiljanje
Roštiljanje se odvija na temperaturama između 160 i 180 °C.
Uobičajeno se namirnica peče na jednoj strani pa se okreće kako bi se ispekla i druga. No, ta tehnika je u kamadu nešto drugačija i pečenje se odvija na obje strane istovremeno.
Kod roštiljanja preporučamo da komad mesa ipak okrenete nakon nekog vremena da bi meso ravnomjernije zapekli, a usput provijerili gototovost.
Prženje
Namirnice se prže na temperaturi od 300 °C. Peče se jedna strana pa druga i to na toliko visokoj temperaturi da primjerice odrezak izvana postaje karameliziran i hrskav.
Wok
Stalak za wok usmjerava toplinu na središnji dio woka. Pripremajte se otvorenim donjim otvorom te otvorenim poklopcem kamadoa.
Priprema pečenja
Pri pripremi pečenja nagnite drveni ugljen na jednu stranu. Učinite vatru od pola tuceta velikih komadića drvenog ugljena i dodajte još jedanput. Zatvorite poklopac i držite temperaturu između 150 – 180 ° C
Pečenje na roštilj ploči
Velike će ploče biti najtoplije u sredini, a nešto hladnije na rubovima. Izvrsno rješenje za pripremu hrane za veći broj ljudi.
Priprema ribe
Zatvorite donji otvor kako bi kamado postao svojevrsno ognjište. Ribu pecite s otvorenim poklopcem, na laganoj vatri.
Tandoori
Priprema se na 300 °C. Idealno za ražnjiće il pak za lepinje odnosno tanki beskvasni kruh (npr. Naan). Vruća i brza tehnika pomoću koje namirnice zadržavaju sokove.
Neizravno pečenje
Razlika između izravnog i neizravnog pečenja je u umetanju kamenja za preusmjeravanje topline između izvora topline tj. ugljena i namirnice čime se kamado iz roštilja pretvara u konvencionalnu pećnicu.
Dimljenje (Smokanje):
Meso ‘smokajte’ na temperaturi između 110 i 125 °C. U ugljen dodajte i komade drveta te meso pripremajte ne niskoj temperaturi kroz duže vremensko razdoblje.
Prženje
Pržite na temperaturama između 180 i 220 °C. Idealno za veće i mekanije komade mesa, piletinu ili pak puricu. Bilo koji tradicionalni recept za pećnicu idealan je za kuhanje u kamadu – budite spremni na fantastične rezultate.
Pečenje kruha
Kruh i kolače pecite na kamenu za pizzu koji pak postavite iznad kamena za preusmjeravanje topline.
Pečenje u tavi
Temperaturu namjestite između 135 i 165°C. Između kamenja za preusmjeravanje topline i rešetke ostavite dovoljno prostora kako biste mogli postaviti tav
Pizza
U kamadu, dakako, pripremiti možete i pizzu. Dapače, keramički kamado idealan je za pripremu pizze koja će na visokim temperaturama biti gotova za tek nekoliko minuta.
Preporučamo da za pečenje pizze inicijalno stavite malo više ugljena nego za pečenje na nižim temperaturama, ali treba paziti da se ugljen po sredini malo razgrne kako bi zrak s donje strane lakše cirkulirao
Pečenje na ploči
Kamado zagrijte na temperaturu između 110 i 180°C, a u ugljen dodajte komadiće drveta kako bi okus ribe ili pileta punjenog češnjakom i sirom te obloženog slaninom bio još bolji.
Odaberite neki od Kamado Madness roštilja
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute