Pripremite savršenu peku na Kamado roštilju na jednostavan način korištenjem Kamado roštilja kao pećnicu odnosno komin – klasičnu “cripnju” ne trebate jer ćete iskoristiti kupolu roštilja.
U našem receptu slijedite upute kako se priprema teletina ispod peke, a na sličan način možete pripremiti i drugo meso, hobotnicu ili ribu.
Teletina ispod peke
Course: Glavno jeloCuisine: HrvatskaDifficulty: Srednje4
porcija20
minutes2
hours30
minutes300
kcal30
minutes2
hours50
minutesRecept za teleću koljenicu ili vratinu ispod peke – na sličan način možete pripremiti i drugo meso odnosno ribu ili hobotnicu
Sastojci
600g teleće vratine
400g krumpira
2 mrkve
2 tikvice
2 paprike (može šarene radi izgleda)
1 glavica luka
1 žlica svinjske masti
100ml bijelog vina
50g svinjske masti
sol, papar, crvena paprika
Postupak
- Meso osušiti, začiniti solju, paprom i crvenom paprikom. Krumpire oguliti, narezati na ploške.
- Ako ćete koristiti teleću koljenicu možete ju odkoštati.
- Mrkvu, luk i paprike narezati na krupnije komade. Tikvice na tanke šnite.
- Svinjsku mast otopiti, ubaciti krumpir i sve povrće te začiniti solju i paprom.
- U protvan na dno složiti meso te krumpir i povrće oko komada mesa, dodati 1dl vina.
- Stavite dosta drvenog ugljena i jednu bio kocku u sredinu hrpe i zapalite. Pričekajte da bio kocka izgori, a zatim ugljen malo promiješajte žaračem, kako bi se ravnomjerno grijao.
- Ventile na Kamado-u (i gornji i doljni otvor) ostavite maksimalno otvorene.
- Kamado treba pripremiti na sljedeći način: postavite nosač za deflektor i deflektor u Kamado. Postavite kamen za pizzu što više.
- Zatvorite Kamado, kada dostignete temperaturu od 200 °C, gornji ventil za zrak postavite na 1, a donji da bude otvoren 1/3, otvaranje ventila može ovisiti o veličini Kamado roštilja.
- Staviti protvan u Kamado i ostaviti 1 sat da se peče, nakon toga meso preokrenuti (strana koja je bila na dnu u toću sada treba biti okrenuta prema gore) i postaviti na povrće, te ostaviti još 1 sat. Ponovo preokrenuti i ostaviti još otprilke pola sata.
Video Recept
Savjeti i napomene
Isprobajte i druge recepte
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute
Koliko smije biti velika tepsija (promjer) u odnosu na unutarnji promjer roštilja?
Bitno je da ostane barem nekoliko centimetara prostora radi protoka zraka. Npr, na roštilji od 23″ koji ima promjer 50 cm, koristim tepsiju od 45-46 cm.